Szakvizsgák:

  • - pszichoterápia,
  • - szak- pszichoterapeuta, magatartásterapeuta az European Association for Behaviour and Cognitive Therapy követelményinek is megfelelő képzésen, valamint relaxációs és szimbólum-terapeuta,
  • - neurológia, 
  • - gyermekneurológia

LELKI PROBLÉMÁMBAN MELYIK SZAKEMBER SEGÍT?

Pszichológus: 5 éves tudományegyetemi végzettségű szakember, aki a lelki történéseket kutatja. Ezután többféle szakvizsgát tehet, ekkor szakpszichológus lesz. Országos nyilvántartásban szerepel, működési számmal rendelkezik.

Klinikai szakpszichológus: pszichológus, aki ezt a szakvizsgát letette (újabb évek), foglalkozhat lelki problémájú betegekkel, pszichológiai teszteket vehet fel és értékel.

Orvos: 6 éves orvostudományi egyetemi végzettségű szakember, aki ezután különböző szakvizsgákat tehet és szakorvos lesz. Országos nyilvántartásban szerepel, működési számmal (pecsétszám) rendelkezik.

Pszichiáter: orvos, aki ezt a szakvizsgát tette le (orvosi egyetem után még 5 év) pszichiátriai betegségeket és ideges panaszokat elsősorban gyógyszerrel kezelő orvos.

Pszichoterapeuta: orvos, egy szakvizsga után (pl. pszichiátriai), második szakvizsgaként, vagy klinikai szakpszichológus (mindkettő, újabb évek, elméleti képzések és gyakorlat után), szerezheti meg ezt a képesítést, ha letette a pszichoterápia szakvizsgát.

Szak-pszichoterapeuta: pszichoterapeuta, aki még valamilyen módszerből teljes képzettséget tett le.

 

A szakemberek képzettsége az érettségi után még minimum 9-16 évig tart.

 

Pszichoterápia: lélektani eszközökkel végzett kezeléssorozat.

Alapterápiát: (nem kötött pszichoterápiás szakvizsgához) klinikai szakpszichológus, pszichiáter folytathat.

Pszichoterápiát: csak pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező szakember folytathat.

Szak-pszichoterápiát: csak olyan pszichoterapeuta végezhet, aki a módszerből a teljes specifikus képzést teljesítette és vizsgázott belőle.